M∴L∴N∴R∴

EXTERNE

Marea Lojă Națională din România a fost fondată în anul 1880 de Fratele Constantin Moroiu, primul Mare Maestru M∴L∴N∴R∴

M∴L∴N∴R∴

Relații Externe

sep

Încă de la înființare, M∴L∴N∴R∴ a avut un proces accelerat de integrare și poziționare în Lanțul Masonic Universal, Frații români fiind extrem de implicați în diferite acțiuni și activități masonice de înaltă clasă, atât în țară cât și în străinatate.

În perioada comunistă, deși mulți dintre Frați au fost arestați pe motiv de apartenență la masonerie, alții prigoniți, iar unii dintre ei găsindu-și sfârșitul în urma acțiunilor regimului, masoneria din România a avut continuitate. După această perioadă de tristă amintire însă, de la momentul reaprinderii Luminilor în 1993 și până astăzi, M∴L∴N∴R∴ a dezvoltat și continuă să dezvolte relații cu peste 200 de Mari Loji Regulare, de pe toate continentele.

Frații Masoni din România au relații de fraternitate cu masoni activi din toate Marile Loji Regulare cu care M∴L∴N∴R∴ are și întreține relații de recunoaștere fraternă. Lojile din Jurisdicția M∴L∴N∴R∴ s-au înfrățit de-a lungul timpului cu numeroase Loji din alte Jurisdicții internaționale, contribuind și în acest fel la lucrarea masonică universală. 

În anul 2014, M∴L∴N∴R∴ a organizat la București Conferința Mondială a Marilor Loji Regulare. Pentru durata unui mandat, România a avut onoarea de a avea prin Marele Maestru și poziția de Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji Regulare. La începutul pandemiei COVID-19, masoneria din România a trecut printr-o perioadă de resetare ca organizație. 

În urma urnor abuzuri de putere, fostul Mare Maestru – Radu Ninel Bălănescu – a fost demis de Comisia Specială înființată de Frații din M∴L∴N∴R∴ conform art. 9.4 din Constituție, care este identic cu Landmark-ul "Abuse of Power by Grand Master", precum și cu prevederea similară a Constituției UGLE. 

Ulterior unei scurte perioade de conducere Pro Tempore sub ciocanul Marelui Maestru Prea Respectabilul Frate Manole Iosiper, Frații masoni din M∴L∴N∴R∴ au ales în următorul Convent Extraodinar, din data de 17 aprilie 2021, ca Mare Maestru pe Prea Respectabilul Frate George Ivașcu precum și o întreagă nouă echipă de conducere. În Conventul Ordinar de alegeri din Aprilie 2023 a fost ales ca Mare Maestru Prea Respectabilul Frate Vlad Năstase, ocazie cu care a fost pentru prima oară validat mecanismul de Grand Line.

Într-un moment istoric pentru M∴L∴N∴R∴, ne-au bucurat gândurile și cuvintele primului Secretar Executiv al Conferinței Mondiale a Marilor Loji – RW Thomas W. Jackson – prin scrisoarea adresată Fraților reuniți în Conventul Extraordinar din 17 Aprile 2021. Masonii din România sunt parte activă în Lanțul Masonic Universal Regular, reprezentându-și țara cu mândrie și onoare, în spiritul valorilor masonice care ne leagă și care au făcut ca această frățietate să dureze atâția ani și să reziste atâtor încercări de-a lungul istoriei.